KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM

Składniki:

 

4 piersi  z kurczaków

1/2 szklanki mąki

2 jajka

1/2 szklanki oleju

2 łyżki siekanego szczypiorku

pieprz,

sól

 

Sos:

 

1 łyżka masła

1łyżka mąki

1/2 szklanki bulionu

1 żółtko

1 szklanka śmietany

sok z cytryny

 pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Z mąki i masła przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać skórkę otartą z cytryny i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zagotować, przyprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.

Sos powinien być kwaśny. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka przeciąć na połówki i lekko rozbić tłuczkiem. Do mąki wymieszanej z solą i pieprzem dodać jajko, ćwierć szklanki wody i przyrządzić ciasto. Rozgrzać olej na patelni. Zanurzać kawałki kurczaka w cieście i smażyć na złoty kolor (około 5 minut). Ułożyć na półmisku, posypać szczypiorkiem. Podawać polane sosem cytrynowym z ziemniakami piure oraz zieloną sałatą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *