Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

2 pory

1czerwona papryka

18 dag. bambusa ze słoika

1-2 łyżki natki pietruszki

olej

1łyżka płatków chili

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sos sojowy ciemny

przyprawa azjatycka do woka

estragon

sól morska

kolorowy pieprz

słodka papryka

czosnek granulowany

 

Wykonanie:

 

Pory pokrój w pół krążki, paprykę w małą kostkę. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w woku, włóż mięso, posyp płatkami chili, przypraw przyprawą azjatycką, podsmaż. Dodaj paprykę i por, podlej wodą, duś na małym ogniu do miękkości warzyw (podlewaj wodą, jeśli zbyt szybko wyparuje). Dodaj osączonego z zalewy bambusa, wymieszaj, duś chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą (3 łyżkami). Dodaj do kurczaka wymieszaj, zagotuj. Przypraw do smaku sosem sojowym i przyprawami, posyp posiekaną natką. Kurczaka możesz podawać z ryżem lub drobną kaszą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *