Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
2 pory
1czerwona papryka
18 dag. bambusa ze słoika
1-2 łyżki natki pietruszki
olej
1łyżka płatków chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sos sojowy ciemny
przyprawa azjatycka do woka
estragon
sól morska
kolorowy pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
Wykonanie:
Pory pokrój w pół krążki, paprykę w małą kostkę. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w woku, włóż mięso, posyp płatkami chili, przypraw przyprawą azjatycką, podsmaż. Dodaj paprykę i por, podlej wodą, duś na małym ogniu do miękkości warzyw (podlewaj wodą, jeśli zbyt szybko wyparuje). Dodaj osączonego z zalewy bambusa, wymieszaj, duś chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną rozrób z wodą (3 łyżkami). Dodaj do kurczaka wymieszaj, zagotuj. Przypraw do smaku sosem sojowym i przyprawami, posyp posiekaną natką. Kurczaka możesz podawać z ryżem lub drobną kaszą.