Składniki:

 

2 jajka

1 duży ogórek

3 pomidory

1 cebula

2 papryki zielona

15 dag. młodego zielonego bobu

10 dag. oliwek czarnych

12 filetów z anchois

1 pęczek siekanej zielonej pietruszki.

Sos vinaigrette:

1i 1/2  łyżki octu winnego lub soku z cytryny

4i 1/2 łyżki oliwy

1 żabek czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo. Bób ugotować w osolonej wodzie (około. 20 min). Odcedzić, ostudzić i obrać. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Papryki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Oliwki wypestkować.

Sos:

Sól rozmieszać z octem lub sokiem cytrynowym. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo oliwę. Doprawić pieprzem, dodać obrany i zmiażdżony czosnek, sos starannie wymieszać. W salaterce ułożyć przygotowane jarzyny i bób. Zalać połową sosu. Przybrać filetami z anchois, cząstkami jajek na twardo oraz zieloną pietruszką. Zalać resztą sosu i podawać.

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *