KURCZAK ZE SZPINAKIEM

Składniki:

 

3 piersi kurczaka

20 dag. mrożonego szpinaku

15 dag. sera feta

3 łyżki masła

1ząbek czosnku

sól

pieprz

przyprawa do kurczaka

1jajko

bułka tarta

 

Wykonanie:

 

Piersi kurczaka umyj, osusz,  pokrój na plastry. Cienko rozbij przez folię spożywczą, by nie podziurawić mięsa. Natrzyj przyprawą do kurczaka i ewentualnie solą i pieprzem. Łyżkę masła stop na patelni, wrzuć szpinak, duś do momentu, aż cała woda wyparuje. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę dodaj do szpinaku. Fetę pokrusz, wsyp do szpinaku. Wymieszaj, podgrzej, przypraw pieprzem (soli nie trzeba, bo feta jest słona).  Ostudź. Farsz szupinkowy rozłóż na plastrach kurczaka, dodaj po kawałeczku masła. Zwiń, formując roladki. Jajko roztrzep. Bułkę tartą wymieszaj ze szczyptą przyprawy do kurczaka. Roladki panieruj w jajku i bułce tartej dociśnij w dłoniach, by farsz nie wypadł. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż roladki. Ułóż na blaszce, piecz 20 minut w temperaturze 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *