Składniki:
3 piersi kurczaka
20 dag. mrożonego szpinaku
15 dag. sera feta
3 łyżki masła
1ząbek czosnku
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
1jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na plastry. Cienko rozbij przez folię spożywczą, by nie podziurawić mięsa. Natrzyj przyprawą do kurczaka i ewentualnie solą i pieprzem. Łyżkę masła stop na patelni, wrzuć szpinak, duś do momentu, aż cała woda wyparuje. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę dodaj do szpinaku. Fetę pokrusz, wsyp do szpinaku. Wymieszaj, podgrzej, przypraw pieprzem (soli nie trzeba, bo feta jest słona). Ostudź. Farsz szupinkowy rozłóż na plastrach kurczaka, dodaj po kawałeczku masła. Zwiń, formując roladki. Jajko roztrzep. Bułkę tartą wymieszaj ze szczyptą przyprawy do kurczaka. Roladki panieruj w jajku i bułce tartej dociśnij w dłoniach, by farsz nie wypadł. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż roladki. Ułóż na blaszce, piecz 20 minut w temperaturze 180 C.