Składniki:
60 dag. wieprzowych żeberek część może być wędzona)
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
40 dag .kwaszonej kapusty
1 cebula
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
kminek
sól
pieprz
Wykonanie:
Żeberka opłucz podziel na porcje zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj zbierz szumowinę. Dodaj listek laurowy sól, ziele angielski pieprz. Gotuj aż mięso będzie miękkie wyjmij je z wywaru. Do wywaru wrzuć posiekaną kiszoną kapustę i pokrojoną cebule. Gotuj aż warzywa będą miękkie. ziemniaki obierz opłucz, pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Do zupy dodaj ziemniaki, mięso (możesz wyjąć kości i mięso pokroić na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Zupę dopraw do smaku zmielonym kminkiem, solą i pieprzem, zagotuj.Podawaj gorącą z pieczywem.