LASAGNE Z WARZYWAMI

Składniki:

 

500 g. pomidorów

150 g. marchwi

150 g. cukinii

150g. zielonego groszku

 sól

50 g. masła

 pieprz czarny mielony

300 g. gęstej kwaśnej śmietany

250 g. płatów lasagne (bez wstępnego gotowania)

80 g. parmezanu w kawałku

1 pęczek posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie:

 

Pomidory sparzyć, obrać, grubo  pokroić. Marchew i cukinię oczyścić, pokroić w plastry. Groszek blanszować w osolonej wodzie około 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i sączyć. Marchew, cukinię i groszek poddusić na maśle. Dodać pomidory , doprawić solą i pieprzem przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Piekarnik rozgrzać d o 200 C. Jarzyny wymieszać z 200 ml. śmietany. W natłuszczonej formie ułożyć na przemian lasagne i warzywa, przykryć płatami lasagne, posmarować resztą śmietany, posypać startym parmezanem. Lasagne piec w piekarniku na środkowej półce około 40 minut. Posypać szczypiorkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *