Składniki:
500 g. pomidorów
150 g. marchwi
150 g. cukinii
150g. zielonego groszku
sól
50 g. masła
pieprz czarny mielony
300 g. gęstej kwaśnej śmietany
250 g. płatów lasagne (bez wstępnego gotowania)
80 g. parmezanu w kawałku
1 pęczek posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać, grubo pokroić. Marchew i cukinię oczyścić, pokroić w plastry. Groszek blanszować w osolonej wodzie około 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i sączyć. Marchew, cukinię i groszek poddusić na maśle. Dodać pomidory , doprawić solą i pieprzem przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Piekarnik rozgrzać d o 200 C. Jarzyny wymieszać z 200 ml. śmietany. W natłuszczonej formie ułożyć na przemian lasagne i warzywa, przykryć płatami lasagne, posmarować resztą śmietany, posypać startym parmezanem. Lasagne piec w piekarniku na środkowej półce około 40 minut. Posypać szczypiorkiem.