Składniki:

 

1 opakowanie makaronu lazania

1/2 kg. mieszanego mielonego mięsa

2 cebule

1słoik sosu pomidorowego do spaghetti

3 ząbki czosnku

bazylia

oregano

pieprz

sól

25 dag. żółtego sera

olej.

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1i 1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

 

Płaty makaronowe gotuj I 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Osącz, ostudź osobno. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Dodaj posiekane cebule, duś około 10 minut. Dodaj sos do spaghetti i posiekany czosnek, wymieszaj, przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem (możesz dodać puszkę zielonego groszku).

Sos beszamelowy:

Masło stop w rondelku. Wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej część mleka, energicznie wymieszaj. Wlej resztę mleka, zagotuj, przypraw .Formę posmaruj masłem.

Ułóż kolejno:

Płaty lazanii, sos beszamelowy, masę mięsną, posyp startym serem, bazylią i oregano. Warstwy powtórz.Zapiekaj około 20 minut w 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *