Składniki:
1 opakowanie makaronu lazania
1/2 kg. mieszanego mielonego mięsa
2 cebule
1słoik sosu pomidorowego do spaghetti
3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
pieprz
sól
25 dag. żółtego sera
olej.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1i 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Płaty makaronowe gotuj I 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Osącz, ostudź osobno. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Dodaj posiekane cebule, duś około 10 minut. Dodaj sos do spaghetti i posiekany czosnek, wymieszaj, przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem (możesz dodać puszkę zielonego groszku).
Sos beszamelowy:
Masło stop w rondelku. Wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej część mleka, energicznie wymieszaj. Wlej resztę mleka, zagotuj, przypraw .Formę posmaruj masłem.
Ułóż kolejno:
Płaty lazanii, sos beszamelowy, masę mięsną, posyp startym serem, bazylią i oregano. Warstwy powtórz.Zapiekaj około 20 minut w 180 C.