LAZANIA Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

1i1/2kg obranych ziemniaków

1  kg mięsa mielonego

2 puszki pomidorów

1 łyżka oregano lub ziół prowansalskich

5 ząbków czosnku

sól

pieprz do smaku

350g potartego sera żółtego

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Mięso podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dodać zioła, sól, pieprz, pomidory lekko zmiksowanych i posiekany czosnek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plasterki połowę porcji ułożyć w naczyniu. Na ziemniaki wyłożyć połowę sosu, posypać częścią sera, po czym czynność powtórzyć. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową, piec około 50 minut w temp 170-180  stopni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *