ŁAZANKI Z BOCZKIEM

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1/2 kg boczku wędzonego
50 dag. makaronu łazanki
sól

pieprz
olej
3 ziela angielskie
2 listka laurowe

Wykonanie:


Kapustę kroimy i wkładamy do garnka zalanego 1 szklanką wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i trochę soli, dusimy pod przykryciem 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron tak jak podano na opakowaniu. Cebulę kroimy w pół plasterki, szklimy na patelni i wrzucamy do kapusty. Następnie kroimy boczek w 1cm paski i podsmażamy na patelni aż się zrumieni. Tak przygotowany boczek wrzucamy z tłuszczem do kapusty i delikatnie mieszamy. Dodajemy też ugotowany makaron. Gdy wszystkie składniki połączymy z kapustą to gotujemy jeszcze około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy do smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *