Składniki:
1 kg. papryki żółta,zielona i czerwona
1 kg. cebuli
1 kg. pomidorów
1 kg. kiełbasy może być zwyczajna
3 łyżki oleju
kucharek
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
papryka ostra w proszku do smaku
keczup ostry do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia(jeżeli warzywa puszczą dużo soku)
Wykonanie:
Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski.Cebulę pokroić w ćwierć krążki,kiełbasę w kostkę.Górę pomidorów naciąć na krzyż,zalać wrzątkiem,zostawić na kilka sekund.,odlać i przelać zimną wodą.Zdjąć skórkę z pomidorów,przekroić je na ćwiartki,wyciąć zdrewniałą część i pokroić w grubsze plastry a później w paski.W dużym garnku rozgrzać olej,wrzucić kiełbasę,cebulę i chwilę smażyć.Dodać paprykę wymieszać i znowu chwilę smażyć.Dodać pomidory,przyprawy,keczup i gotować aż wszystko będzie miękkie,ale nie rozgotowane.Jeśli leczo jest zbyt wodniste,zagęścić mąką wymieszaną z wodą.