Składniki:
1 kg. czerwonej papryki
1 kg. młodej cukini
4 cebule
4 pomidory
2 łyżki z czubkiem smalcu ze skwarkami
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
sól
pieprz
1/2 szklanki ostrego keczupu
Wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka.Paprykę umyj wyczyść z nasion i pokrój w paski.Pomidory pokrój w ćwierć plasterki.Cukinię umyj,odetnij końcówki i pokrój w ćwierć plasterki.W rondlu rozgrzej smalec,dodaj cebulę i chwilę przesmaż. Do cebuli dodaj paprykę i cukinię i znowu chwilę smaż.Dodaj pomidory,paprykę w proszku,sól,pieprz,keczup i razem chwilę przesmaż.Leczo przełóż do słoików i pasteryzuj około 35 minut. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy. Zimą przesmażyć pokrojoną kiełbasę,dodać zawartość słoika,chwilę razem dusić i leczo gotowe.