LECZO NA ZIMĘ W SŁOIKACH

Składniki:

 

1 kg. czerwonej papryki

1 kg. młodej cukini

4 cebule

4 pomidory

2 łyżki z czubkiem smalcu ze skwarkami

2 łyżki papryki słodkiej w proszku

sól

pieprz

1/2 szklanki ostrego keczupu

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokrój w piórka.Paprykę umyj wyczyść z nasion i pokrój w paski.Pomidory pokrój w ćwierć plasterki.Cukinię umyj,odetnij końcówki i pokrój w ćwierć plasterki.W rondlu rozgrzej smalec,dodaj cebulę i chwilę przesmaż. Do cebuli dodaj paprykę i cukinię i znowu chwilę smaż.Dodaj pomidory,paprykę w proszku,sól,pieprz,keczup i razem chwilę przesmaż.Leczo przełóż do słoików i pasteryzuj około 35 minut. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy. Zimą przesmażyć pokrojoną kiełbasę,dodać zawartość słoika,chwilę razem dusić i leczo gotowe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *