LETNIA SAŁATKA Z BOTWINKĄ I CIECIERZYCĄ

Składniki;

3/4 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
garść świeżej botwinki
sól
pieprz
chili
majeranek
liść laurowy
kminek mielony
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sezamu

Wykonanie;

Ciecierzycę umyć i namoczyć w wodzie na noc. Gotować w nieosolonej wodzie w szybkowarze (15 minut). Następnie odsączyć i przełożyć ziarna na rozgrzaną oliwę z oliwek.Przyprawić do smaku solą, pieprzem chili, majerankiem, kminkiem, czosnkiem,listkiem laurowym, oraz sokiem z cytryny. Botwinkę umyć i dodać do ciecierzycy. Całość dusić2-3 minuty.Posypać prażonym sezamem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *