Składniki:

1/2 litra czereśni bez pestek

1/2 cytryny

33 dag. śmietany 30%

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

 

Wykonanie:

 

Jajka ubij na parze, stopniowo dodając cukier. Mleko zagotuj. Gorące wlej do jajek,

jeszcze chwilę ubijaj. Ostudź. Czereśnie wraz z sokiem z cytryny rozetrzyj blenderem.

Do przestudzonej masy jajecznej dodaj śmietanę i masę czereśniową, ubij. Masę wlej do maszynki do lodów, mieszaj 30 minut. Włóż do zamrażalnika na około 2 godziny (lody wychodzą lepsze, gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce – ja swoją trzymam cały

czas w zamrażalniku).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *