Składniki:
Ciasto:
40dag. mąki
20 dag.margaryny
15 dag.cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
rodzynki
wiórki kokosowe
posiekane orzechy
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto rozwałkować na dwie blaszki posmarowane i wysypane bułką tarta ,posmarować powidłami posypać orzechami siekanymi i wiórkami a także rodzynkami .
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
1 kisiel wiśniowy
Wykonanie:
Ubić pianę z białek z 1szklanką cukru dodać 1 kisiel czerwony upiec i na złoty kolor.Ostudzić.
Masa :
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrami.Na gotujące się mleko wlać rozmieszane mąki z żółtkami zagotować gdy budyń przestygnie utrzeć z 1 kostką masła lub margaryną .Przełożyć placki tak jak się piecze żeby kisiel był na wierzchu .