Składniki:

Ciasto:

40dag. mąki

20 dag.margaryny

15 dag.cukru pudru

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kwaśnej śmietany

rodzynki

wiórki kokosowe

posiekane orzechy

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto rozwałkować na dwie blaszki posmarowane i wysypane bułką tarta ,posmarować powidłami posypać orzechami siekanymi i wiórkami a także rodzynkami .

Beza:

4 białka

1 szklanka cukru

1 kisiel wiśniowy

Wykonanie:

Ubić pianę z białek z 1szklanką cukru dodać 1 kisiel czerwony upiec i na złoty kolor.Ostudzić.

Masa :

1/2 litra mleka

1 cukier waniliowy

7 łyżek cukru

2 łyżki mąki kartoflanej

2 łyżki mąki pszennej

4 żółtka

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrami.Na gotujące się mleko wlać rozmieszane mąki z żółtkami zagotować gdy budyń przestygnie utrzeć z 1 kostką masła lub margaryną .Przełożyć placki tak jak się piecze żeby kisiel był na wierzchu .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *