Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
5 łyżek oliwy
cebula
marchew
2 łyżki mąki pszennej
czosnek granulowany
mielona słodka papryka
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Nacieramy solą, ziołami prowansalskimi, bazylią, słodką papryką i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po upływie wskazanego czasu rozgrzewamy w brytfannie oliwę i podsmażamy mięso na złoty kolor. Dzięki temu sos będzie miał złocisty kolor. Zlewamy tłuszcz i dodajemy do mięsa 2 szklanki wody. Na odlanym tłuszczu dusimy cebulę, którą dodajemy następnie do mięsa. Marchew ucieramy na tarce jarzynówce i również dodajemy do sosu. Gotujemy wszystko do miękkości. Do pół szklanki wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do sosu zagęszczając go. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *