Składniki:
4x po 20dag. kawałków łososia
sok z 1 cytryny
oliwa do skropienia
sól
pieprz
Sos:
2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól do smaku
Wykonanie:
Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25-35 minut w temperaturze 200 C. W czasie gdy rybka się piecze robimy sos.
Sos:
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatołową. Sosem polewamy upieczonego łososia.