Składniki:
600 g świeżego fileta z łososia
2 opakowania ciasta francuskiego
1 kg świeżego szpinaku lub 2 paczki mrożonego
200 g sera feta
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 cytryna
Wykonanie:
Filet pokroić na dowolne kawałki, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, po czym odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Szpinak poddusić na maśle, lekko posolić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i świeżostartą gałkę muszkatołową. Dusić aż do wyparowania wody lekko ostudzić po czym dodać pokrojony w kostkę ser fetawymieszać. Jeżeli mało słone doprawić solą. Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty. Na każdym kwadracie bliżej krawędzi zostawiając 1,5 cm. brzegi położyć porcję zimnego szpinaku, na to kawałek łososia Następnie delikatnie przykryć go dłuższym końcem ciasta. Brzegi lekko docisnąć widelcem, po czym również widelcem gęsto nakłuć górę ciasta Piec na papierze pergaminowym w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 25 minut.