Składniki:
1 makaron tagliatelle lub spageti
250 g szpinaku mrożonego w kulkach
150 ml. Śmietanki 36%
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
Rozmrozić szpinak. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania . Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmażyć posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodać szpinak, sok z cytryny, posolić popieprzyć i dodać do smaku gałki muszkatołowej.Wymieszać dokładnie zawartość patelni i podgrzewać aby odparować nadmiar płynu.Na dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i dusić całość na średnim ogniu, tak by sos lekko się gotował. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszać dokładnie aby cały makaron pokrył się wybranym dodatkiem i nałożyć porcję na talerz. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałożyć porcję sosu szpinakowego. można posypać całość startym żółtym serem.