MAKARON ZE SZPINAKIEMI ZIARNAMI

Składniki:

 

1 opakowanie mrożonego szpinaku (42 dag.)

200 ml. śmietany 30%

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 kg. makaronu wstążki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

kilka łyżek ziaren słonecznika do posypania

olej

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź.Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, podsmaż na złoto. Dodaj szpinak, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się rozmrozi. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką  muszkatołową .Wlej śmietanę, szybko wymieszaj, podgrzewaj, aż szpinak lekko zgęstnieje. Zmniejsz ogień, dodaj makaron, dokładnie wymieszaj, podgrzewaj kilka minut. Na drugiej patelni (bez tłuszczu) upraż ziarna słonecznika na brązowy kolor. Posyp makaron ze szpinakiem. Od razu podawaj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *