Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (42 dag.)
200 ml. śmietany 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 kg. makaronu wstążki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kilka łyżek ziaren słonecznika do posypania
olej
Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Odcedź.Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, podsmaż na złoto. Dodaj szpinak, podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż się rozmrozi. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową .Wlej śmietanę, szybko wymieszaj, podgrzewaj, aż szpinak lekko zgęstnieje. Zmniejsz ogień, dodaj makaron, dokładnie wymieszaj, podgrzewaj kilka minut. Na drugiej patelni (bez tłuszczu) upraż ziarna słonecznika na brązowy kolor. Posyp makaron ze szpinakiem. Od razu podawaj.