MAKOWE CIASTO Z POMARAŃCZĄ

Składniki:

 

Ciasto:

1/2 kg. mąki pszennej

25 dag. margaryny

8 łyżek cukru

8 łyżek wody

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, włożyć do lodówki na godzinę..

Masa makowa:

1/2 kg. maku

10 łyżek cukru

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

1 szklanka śmietany

2 szklanki wody

3 jajka

2 pomarańcze

 

Wykonanie:

 

Mak zmielić w młynku. Zagotować 2 szklanki wody ,wrzącą  wlać do maku i odstawić. Budyń wymieszać z cukrem ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i mieszając, wlewać rozrobiony budyń, ugotować. Ugotowany budyń dokładnie wymieszać z makiem, jajkami i śmietaną. Na blaszce rozwałkować 2/3 ciasta, wylać na nie makowy budyń. Pomarańcze obrać i pokroić w kawałki, poukładać na budyniu. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratę na wierzchu masy. Piecz 50minut w temperaturze 180C. Ciasto również przepyszne jest z drylowanymi wiśniami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *