Składniki:
40 dag. mąki
38 dag mielonego maku
19 dag. cukru
75 dag masła lub margaryny
2 i1/2 szklanki mleka
3 dag. rodzynek
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
kilka kropel olejku
szczypta soli.
mąka do posypania blatu.
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Zrobić zaczyn:
Rozetrzeć w misce drożdże z łyżeczką cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 15 minut.
Na nadzienie:
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać zmielony mak (należy przepuścić go co najmniej dwa razy przez maszynkę). Wrzucić rodzynki, 7 czubatych łyżek cukru, 3 czubate łyżki tłuszczu, cynamon i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego, ostudzić. Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu. Wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać do zaczynu mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem oraz odrobinę soli. Wyrobić składniki na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na pół godziny. Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą (pozostawić 2- centymetrowy brzeg). Za pomocą ściereczki zwinąć struclę, ułożyć na wyłożonej pergaminem, natłuszczonej blasze. Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody. Piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Posypać cukrem pudrem.