Składniki:

40 dag. mąki

38 dag mielonego maku

19 dag. cukru

75 dag masła lub margaryny

2 i1/2 szklanki mleka

3 dag. rodzynek

1 torebka cukru waniliowego

1 jajko

1 żółtko

1 czubata łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

otarta skórka z 1 cytryny

kilka kropel olejku

szczypta soli.

mąka do posypania blatu.

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Zrobić zaczyn:

Rozetrzeć w misce drożdże z łyżeczką cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na około 15 minut.

Na nadzienie:

Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać zmielony mak (należy przepuścić go co najmniej dwa razy przez maszynkę). Wrzucić rodzynki, 7 czubatych łyżek cukru, 3 czubate łyżki tłuszczu, cynamon i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego, ostudzić. Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu. Wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać do zaczynu mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem oraz odrobinę soli. Wyrobić składniki na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na pół godziny. Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą (pozostawić 2- centymetrowy brzeg). Za pomocą ściereczki zwinąć struclę, ułożyć na wyłożonej pergaminem, natłuszczonej blasze. Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody. Piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C. Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *