Składniki:

Masa makowa:

3 białka

17 dag. cukru

35 dag. maku

1 mały olejek migdałowy

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego

2 łyżki cukru

1/2 litra mleka

1 kieliszek alkoholu

25 dag. margaryny lub masła

Polewa:

25 dag. margaryny lub masła

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Ponadto:

około 1 szklanka alkoholu

25 dag. herbatniki

Wykonanie:

Masa makowa:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zmielony mak i olejek. Blachę o wymiarach 30 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę makową.

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem, dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ocet. Wylać na masę makową. Piec około 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu odwrócić ciasto tak aby biszkopt był na dole a masa makowa na górze.

Krem:

Mleko, cukier i budyń rozmieszać, zagotować i ochłodzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń i alkohol. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na kremie poukładać herbatniki nasączone w alkoholu. Polać polewą. Polewa:

Składniki włożyć do garnka. Dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować. Wylać na herbatniki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *