Składniki:
Masa makowa:
3 białka
17 dag. cukru
35 dag. maku
1 mały olejek migdałowy
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1/2 litra mleka
1 kieliszek alkoholu
25 dag. margaryny lub masła
Polewa:
25 dag. margaryny lub masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Ponadto:
około 1 szklanka alkoholu
25 dag. herbatniki
Wykonanie:
Masa makowa:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zmielony mak i olejek. Blachę o wymiarach 30 x 35 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę makową.
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem, dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ocet. Wylać na masę makową. Piec około 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu odwrócić ciasto tak aby biszkopt był na dole a masa makowa na górze.
Krem:
Mleko, cukier i budyń rozmieszać, zagotować i ochłodzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń i alkohol. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na kremie poukładać herbatniki nasączone w alkoholu. Polać polewą. Polewa:
Składniki włożyć do garnka. Dokładnie wymieszać. Wszystko razem zagotować. Wylać na herbatniki.