Składniki;
na 20 sztuk
4 jajka
15 dag. cukru
1 cukier waniliowy
15 dag. mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 dag. wiórków kokosowych
20 dag. masła lub margaryny
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40-60papierowych foremek do muffinek
tłuszcz do foremek
Do dekoracji;
3 łyżki cukru pudru
1 cytryna
3 łyżki wiórków kokosowych
na sos truskawkowy;
25 dag. truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie;
Masło utrzyj na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym i skórką cytrynową .Nie przerywając ucierania wbijaj kolejno jajka. Bezposrednio do masy maślano -jajecznej, przesiej oba rodzaje mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.dodaj wiórki kokosowe. Złóż po 2 foremki do muffinek.Środki posmaruj tłuszczem, napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Ustaw na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180C. piecz 35-40 minut. Cytrynę sparz wyciśnij sok .wymieszaj go z cukrem pudrem , utrzyj na gładki lukier.Posmaruj nim muffinki. Posyp wiórkami kokosowymi.
Przygotuj sos truskawkowy;
Truskawki opłucz oczyść pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem, podlej niewielką ilością wody, zagotuj,zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.Sos podawaj jako mały dodatek do muffinek.
.