Składniki;

Ciasto:
20 dag. mąki pszennej
10 dag. masła lub margaryny
10 dag. cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
Masa makowa:
40 dag. maku
40 dag. jabłek
25 dag. cukru,
9 żółtek
7 łyżeczek kaszy manny
20 dag. masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek migdałowy

Wykonanie:

Ciasto:

 
Z podanych składników wyrobić ciasto i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa makowa:

Mak sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem ,dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać kaszę mannę ugotowaną na mleku w  1/2 litra, proszek i olejek zapachowy.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec w nagrzanym piekarniku 180C.około40 -45minut . Polać ciasto polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *