Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
25 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
3 jaja ( 2 żółtka i jedno całe )

Mak:
1/2 kg. maku
bakalie
1 żółtko
1 łyżka masła
zapach migdałowy
można dodać 3 łyżki powideł śliwkowych.

Syrop:
1/2 kg. cukru
1/2 szklanki wody

 

Mak:
Mak gotować 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając. wymieszać z bakaliami, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać.

Ciasto:
składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i bardzo mocno schłodzić.Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąka, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej. Zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin.To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Blachę posypać mąką ułożyć 2 rulony makowca. Piec w temperaturze180C.około 40 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *