MAKOWIEC NA KRUCHYM CIESCIE

Składniki;

Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
20 dag. masła lub margaryny
1 jajko

1 żółtko
15 dag. cukru
5 – 6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie;
Wszystkie podane  składniki na ciasto posiekać nożem i zarobić rękoma ,ciasto podzielić na dwie części na 1/3 i 2/3 ciasta.
2/3 ciasta wyłożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Masa makowa;

#/4 szklanki cukru
75 dag. maku
12 i 1/2 dag.masła
olejek migdałowy
2 białka
orzechy i inne bakalie jak kto lubi

 

Wykonanie;

 

Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 6 godzin. Następnie gotować mak około 30 minut. Do gotowanego maku dodać 1/2 kostki masła i olejek migdałowy, cukier.Na koniec gotowania dodać dwa białka. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z orzechami.

Na spód ciasta wylać masę makową, a następnie nałożyć drugą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 200 C. Gotowe ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *