MAKOWIEC NA UCIERANYM CIEŚCIE

Składniki:

Ciasto:

25 dag masła

25 dag mąki

25 dag cukru,

5 dag mąki ziemniaczanej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Nadzienie:

50 dag maku

25 dag cukru

2 jajka

1 dag drożdży

1olejek migdałowy

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem i wciąż ucierając dodawać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i pianę ubitą z białek. Do wąskiej blaszki włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec około 45minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *