Składniki:

1 kg.patisony
1 litr wody
4 czubate łyżki cukru
1 łyżka soli
½ szklanki octu spirytusowego 10%

Ponadto;

Na 1 słoik dać po;

1 liść laurowy

6 ziarenek pieprz czarny

2 ząbki czosnku

kilka ziarenek gorczycy

koper suszony 1 mały kwiatostan na słoik

chrzan – mały kawałek na słoik
4 ziarenka ziele angielskie

 

 

Wykonanie;

 

 

 

Małe patisony układać w dużych słoikach przekładać koprem, chrzanem i przyprawami. Wodę zagotować z cukrem, solą , octem i zalać patisony zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku..

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *