Składniki;
600g. marchewek
500g. batatów
1 duża cebula
1 czerwona papryczka chilli
1 lub 1/2 łyżeczki pasty curry
1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego(400)ml.
2-3 łyżki bulionu warzywnego instant
3 gałązki kolendry
1-2 łyżki o0leju
1-2 łyżki soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie;
Bataty obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.Marchewki obrać , umyć , połowę z nich pokroić w plastry, a pozostałe pociąć na małe kawałki.Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone na kawałki marchewki, bataty, cebulę i połowę chilli.Poddusić. Dodać pastę curry i zasmażyć. Odłożyć 4 łyżeczki mleka kokosowego, a resztę wlać do garnka wraz z 750 ml. wody. Zagotować. dolać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Kolendrę umyć ,osuszyć i oberwać listki. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, i sokiem z limonki.Dodać plasterki marchewki i gotować 2-3 minuty.Każdą porcje zupy udekorować przed podaniem łyżeczka mleka kokosowego , kolendrą i pozostała papryczką chilli.