MAROKAŃSKI PRZYSMAK- NALEŚNIKI Z MIODEM

Składniki;
1 kostka (42 g.)świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500g. mąki pszennej typ 405
szczypta soli
1/4 litra mleka
1 jajko rozmiar M
4 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki stopionego masła
125 g. płynnego miodu

Wykonanie;

Drożdże i cukier wymieszać odstawić na chwilę.Mąkę i sól wymieszać w misce, zrobić wgłębienie, wlać drożdże i 100 ml. ciepłej wody , wymieszać z mąką odstawić do wyrośnięcia.Podgrzać mleko i 200ml. wody, rozkłócić jajko i wlać do drożdży.Stopniowo dodawać ciepłe mleko.Mikserem wyrobić płynne ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut.Usmażyć naleśniki posmarować stopionym masłem, polać miodem i złożyć na pół.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *