MAKARON Z PIECZARKAMI

Składniki;

200g. pieczarek

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

100g. chudego boczku

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

5 łyżek przecieru pomidorowego

1 łyżka świeżej posiekanej bazylii

400g. makaronu penne

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni, dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę smażyć razem.W drugim naczyniu podsmażyć boczek, wymieszać z grzybami, wlać wino i gotować bez przykrycia aż połowa płynu odparuje, dodać przecier pomidorowy i bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron po0łączyć z pieczarkami, wyłozyć na podgrzany półmisek i oprószyć szczypiorkiem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *