Składniki:
12 jajek
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
1 szklanka wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
10 ząbków czosnku
1/4 świeżej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyzeczka gorczycy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
3-4ziarna ziela angielskiego
Wykonanie:
Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia i pozostawić w garnku z gorącą wodą 12 minut. Pilnować czasu bo to bardzo ważne. Wyjąć jajka z wody ale nie zalewać zimną wodą tylko zostawić by ostygły. Obrane jajka włożyć do dużego słoja razem z przyprawami i pokrojoną cebulą oraz papryką. Zagotować wodę z octem i cukrem oraz solą. Odstawić do ostygnięcia. Zalać jajka. Zamknąć słój i wynieść w chłodne miejsce na tydzień przed podaniem. Po tym czasie, jajka nabiorą smaku. Można podawac z majonezem, sosami, pokrojone ułożyć na kanapkach. Smakują także w sałatce.