Składniki:

 

12 jajek

1 czerwona cebula pokrojona w krążki

1 szklanka wody

1 szklanka octu

3/4 szklanki cukru

10 ząbków czosnku

1/4 świeżej papryki

1 łyżeczka soli

1 łyzeczka gorczycy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 liście laurowe

3-4ziarna ziela angielskiego

 

Wykonanie:

 

Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia i pozostawić w garnku z gorącą wodą 12 minut. Pilnować czasu bo to bardzo ważne. Wyjąć jajka z wody ale nie zalewać zimną wodą tylko zostawić by ostygły. Obrane jajka włożyć do dużego słoja razem z przyprawami i pokrojoną cebulą oraz papryką. Zagotować wodę z octem i cukrem oraz solą. Odstawić do ostygnięcia. Zalać jajka. Zamknąć słój i wynieść w chłodne miejsce na tydzień przed podaniem. Po tym czasie, jajka nabiorą smaku. Można podawac z majonezem, sosami, pokrojone ułożyć na kanapkach. Smakują także w sałatce.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *