Składniki:
1 kg. młodych prawdziwków
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
cebula pokrojona w krążki
Wykonanie;
Borowiki obieramy, nóżki obcinamy i przeznaczamy do suszenia lub do sosu. Kapelusze obgotowujemy około 10 minut w osolonej wodzie 1 łyżka soli na litr wody następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia na sicie.
Zalewa;
Wodę i ocet wlewamy do garnka dodajemy cukier, sól, całość mieszamy i zagotowujemy.Obgotowane i odsączone prawdziwki przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy ; krążki cebuli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy . Następnie zalewamy borowiki gorącą zalewą do całkowitego zakrycia grzybów. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.