Składniki:

1,2 kg. żeberek

pieprz

sól

Marynata:

1i 1/2 szklanki jasnego piwa

1łyżka majeranku

1 łyżeczka kminku

1/2 łyżeczki rozmarynu

kilka ziaren jałowca

3-4 liście laurowe

Sos do smarowania:

1/2szklanki jasnego piwa

3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

sól

Wykonanie:

Osuszyć umyte żeberka, pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem, ułożyć  warstwami w głębokiej salaterce. Każdą warstwę posypać roztartymi ziołami wymieszanymi z jałowcem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać piwem(tak dobrać wielkość naczynia, aby żeberka były ?zatopione”), przykryć i na 24 godziny, wstawić do lodówki. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, piwem i olejem. Wyjąć żeberka z marynaty,wytrzeć je papierowym ręcznikiem, posmarować czosnkową bejcą, ułożyć na ruszcie grilla lub piekarnika i upiec na złoty  kolor. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie przewracać i smarować. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i ogórków kiszonych.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *