Składniki:
1,2 kg. żeberek
pieprz
sól
Marynata:
1i 1/2 szklanki jasnego piwa
1łyżka majeranku
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu
kilka ziaren jałowca
3-4 liście laurowe
Sos do smarowania:
1/2szklanki jasnego piwa
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
Osuszyć umyte żeberka, pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem, ułożyć warstwami w głębokiej salaterce. Każdą warstwę posypać roztartymi ziołami wymieszanymi z jałowcem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalać piwem(tak dobrać wielkość naczynia, aby żeberka były ?zatopione”), przykryć i na 24 godziny, wstawić do lodówki. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, piwem i olejem. Wyjąć żeberka z marynaty,wytrzeć je papierowym ręcznikiem, posmarować czosnkową bejcą, ułożyć na ruszcie grilla lub piekarnika i upiec na złoty kolor. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie przewracać i smarować. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i ogórków kiszonych.