Składniki:
500 g. mąki
2 jajka
3 żółtka
200 g. masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
700 g. śliwek węgierek
cynamon do smaku
2 łyżki kaszy manny
Masa budyniowa :
budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). Schłodzić w lodówce. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia posmarować i posypać bułka tarta lub mąką. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Posypać kasza manną. Gęsto poukładać śliwki, posypać po górze cynamonem. Ugotować budyń. Gorącym budyniem zalać śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piecz w 180 C około 50 minut. Wystudzić włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła.