Składniki;
1 żółtko
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
15 dag. masła
3 łyżki śmietany
60 dag. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowego
Masa grysikowa:
1/2 litra mleka
4 i 1/2 łyżki kopiaste kaszy manny
1/2 szklanki cukru
12 i ½ dag masła
1/2 czystej wódki
sok z 1 cytryny
Wykonanie;
Masło roztopić z miodem. W misce ubić jajka z cukrem, dodać roztopione masło,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę. Wyrobić ciasto, a następnie podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę 30/23 cm.wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180C.Tak upiec 3 spody jednakowe. Spody ostudzić oddzielone od siebie papierem do pieczenia.
Masa grysikowa:
Wymieszać mleko z cukrem i kasza manna i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, aby kaszka zgęstniała i odstawić do wystudzenia. Gdy kasza jest już przestudzona, ale jest jeszcze lekko ciepła dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko , alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.
Ułożenie ciasta;
Na pierwszy spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym drugim ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim trzecim plackiem.Wierzch polewamy polewą czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i odstawić na noc żeby zmiękło.