Składniki:
1/2kg. mieszanego mięsa mielonego
1 kajzerka
2 łyżki otrąb orkiszowych
1 jajko
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy do piernika
sól
pieprz
kilka truskawek
bułka tarta do panierowania
olej
Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj. Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij. Dodaj do mięsa razem z cebulą, wbij jajko, wsyp otręby orkiszowe i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj placuszki. Na każdym ułóż oczyszczoną truskawkę, zlep .Kotleciki panieruj w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj Np. polane musem truskawkowym przyprawionym odrobiną przyprawy do piernika.