MIĘSO MIELONE DO CHLEBA

Składniki :
1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1/2 szklanki tartej bułki
2 średnie cebule
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki  gałki muszkatołowej
1 jajko
1/2 szklanki wody
Wykonanie;
Mięso mielone , włożyć do miski  ,  wbić jajko , dodać sól , pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do reszty składników .  Wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki ,  kotlet mielony w kształcie owalu.  Uformowaną masę mięsną układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy mięso natłuszczonymi olejem dłońmi i wsadzamy do piekarnika . Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C . około godziny bez termoobiegu. Po upieczeniu się mięso wyciągamy z blaszki i studzimy , wkładamy na noc do lodówki żeby się fajnie kroiło .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *