Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1i1/2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piecz 40-60 minut w 180 C.zależy od piekarnika piecz do suchego patyczka Składniki:
Masa:
1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru
3/4 szklanki syropu miętowego
kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym
4 płaskie łyżki żelatyny
Wykonanie:
Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika. Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych.
Wówczas:
40 dag. cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej.
Poncz:
1/2 szklanki wody przegotowanej
1/4 szklanki syropu miętowego
Składniki wymieszać.
Dekoracja:
100 g. czekolady z nadzieniem miętowym
4 łyżki śmietany lub mleka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.Zetrzeć czekoladę i posypać po górze.