Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki  pszennej

5 dag. świeżych drożdży

2 całe jajka

25 dag. margaryny

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

sól

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i solą. Mąkę  posiekać z margaryną, dodać drożdże ze śmietaną, jajka i sól. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by ciasto podrosło.

Składniki:

Farsz:

30 dag. gotowanego mięsa mieszanego

25 dag. pasztetu drobiowego lub kiełbasy (kiełbasę zmielić)

1 cebulka

1 jajko

2 płaskie łyżki tartej bułki

sól

pieprz

majeranek do smaku

Wykonanie:

Farsz:

Zimne mięso zmielić przez maszynkę ,cebulę pokroić zeszklić na maśle lub oleju.Wszystkie składniki umieścić w misie dodać resztę składników wymieszać doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć wałek z farszu, zrolować. Pokroić na kawali według własnego uznania. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia składaniem do dołu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem.  Piecz na złoto. Około 25 minut w temperaturze 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *