Składniki:
Ciasto:
25dkg margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
1 i 1/2 mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić ,wsypać cukier i kakao ,dodać 5 łyżek zimnej wody wymieszać i ostudzić. Dodać żółtka mąkę przesianą z proszkiem wymieszać .Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blachę 25X35 cm .Piec w temperaturze 170 C około 25 minut.
Składniki:
Masa miętowa:
2 szklanki śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
2 opakowanie landrynek miętowych po 90 gr.
300g delicji
Wykonanie:
Landrynki zalać 100 ml. gorącej wody ,mieszać aż do rozpuszczenia na kuchence na malutkim gazie .Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody ,gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści i przestudzić .Kremówkę schłodzić ubić ,dodać syrop z cukierków i żelatynę. Ostudzone ciasto podzielić na dwie części .Dolny blat posmarować połową masy , wyłożyć delicje czekoladą do spodu ,rozsmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem .Wierzch polać polewą czekoladową.