MIĘTUSEK Z DELICJAMI

Składniki:

Ciasto:

25dkg margaryny

1 i 1/2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

1 i 1/2 mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić ,wsypać cukier i kakao ,dodać 5 łyżek zimnej wody wymieszać i ostudzić. Dodać żółtka mąkę przesianą z proszkiem wymieszać .Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blachę 25X35 cm .Piec w temperaturze 170  C około 25 minut.

Składniki:

Masa miętowa:

 2 szklanki śmietanki kremówki

4 łyżeczki żelatyny

 2 opakowanie landrynek miętowych po 90 gr.

300g delicji

Wykonanie:

Landrynki zalać 100 ml. gorącej wody ,mieszać aż do rozpuszczenia na kuchence na malutkim gazie .Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody ,gdy napęcznieje  podgrzać  aż się rozpuści i przestudzić .Kremówkę  schłodzić ubić ,dodać syrop z cukierków i żelatynę. Ostudzone ciasto podzielić na dwie części .Dolny blat posmarować połową masy , wyłożyć delicje czekoladą do spodu ,rozsmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem .Wierzch polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *