Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
15 dag. masła
15 dag. cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
Wierzch:
5 dag. masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag. orzechów włoskich
Krem:
3/4 litra mleka
10 dag. cukru
2 budynie śmietankowe
25 dag. miękkiego masła
1 polewa czekoladowa
Wykonanie:
Budyń ugotować na osłodzonym mleku, wystudzić .Masło utrzeć na puszystą masę dodając budyń .
Masa orzechowa:
Masło rozpuść z cukrem i miodem . Wsypać posiekane orzechy, przesmażyć, mieszać .
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, schłodzić.Części ciasta cienko rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Na jednym placku rozłożyć orzechy. Piecz mniej więcej po 10 minut w 180C. C. Masą przełożyć blaty, umieszczając na wierzchu ten z orzechami. Udekorować polewą.