MIODOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

Ciasto:

45 dag mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

15 dag. masła

15 dag. cukru

2 łyżki miodu

2 jajka

Wierzch:

5 dag. masła

4 łyżki cukru

2 łyżki miodu

20 dag. orzechów włoskich

Krem:

3/4 litra mleka

10 dag. cukru

2 budynie śmietankowe

25 dag. miękkiego masła

1 polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Budyń ugotować na osłodzonym mleku, wystudzić .Masło utrzeć na puszystą masę dodając budyń .

Masa orzechowa:

Masło rozpuść z cukrem i miodem . Wsypać posiekane orzechy, przesmażyć, mieszać .

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, schłodzić.Części ciasta cienko rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Na jednym placku rozłożyć orzechy. Piecz mniej więcej po 10 minut w 180C. C. Masą przełożyć blaty, umieszczając na wierzchu ten z orzechami. Udekorować polewą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *