Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
15 dag. margaryny
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
2/3 szklanki posiekanych orzechów
12 i 1/2 dag. margaryny
3 łyżki miodu
Krem:
2 szklanki mleka
20 dag. masła
1 cukier wanilinowy
5 łyżek cukru
3 czubate łyżki kaszy manny
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Podzielić na 3 części. Składniki masy orzechowej zagotować. Ugotować kaszę manną na mleku z cukrem wanilinowym. Ostudzoną utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Do połowy dodać kakao. 2 części ciasta upiec w jednakowych blaszkach wysmarowanych i posypanych bułką tartą lub wyłożone papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku w 180 C. na złoty kolor. Na 3 część ciasta wyłożyć masę orzechową, piecz około15 minut w tej samej blaszce. Ciasta przekładać masą na wierzchu ma być ciasto z orzechami. Wystudzić najlepiej podawać na drugi dzień.