Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

15 dag. margaryny

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

Masa orzechowa:

2/3 szklanki posiekanych orzechów

12 i 1/2 dag. margaryny

3 łyżki miodu

Krem:

2 szklanki mleka

20 dag. masła

1 cukier wanilinowy

5 łyżek cukru

3 czubate łyżki kaszy manny

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Podzielić na 3 części. Składniki masy orzechowej zagotować. Ugotować kaszę manną na mleku z cukrem wanilinowym. Ostudzoną utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Do połowy dodać kakao. 2 części ciasta upiec w jednakowych blaszkach wysmarowanych i posypanych bułką tartą lub wyłożone papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku w 180 C. na złoty kolor. Na 3 część ciasta wyłożyć masę orzechową, piecz około15 minut w tej samej blaszce. Ciasta przekładać masą na wierzchu ma być ciasto z orzechami. Wystudzić najlepiej podawać na drugi dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *