Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki śmietany gęstej
1 łyżka sody
5 dag. margaryny
2 jajka
1 /2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
3 łyżki miodu
Masa serowa:

1,60 kg. sera białego
1cukier waniliowy
37 i 1/2 dag.margaryny
2 szklanki cukru
1 jajko
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:

1 polewa czekoladowa

Wykonanie;

Ciasto:

Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami miodu. Mąkę wymieszać ze śmietaną, cukrem, jajkami i 1/2 szklanki miodu, sodą i letnią rozpuszczoną margaryną. Składniki zagnieść na gładkie ciasto, następnie podzielić je na 4 równe części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piecz w 220 C.około 15 minut lub do zarumienienia.Mają być 4 placki upieczone.

Masa serowa:

Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, stopniowo dodawać ser i razem ucierać. Przełożyć przygotowaną masę do garnka i gotować na małym ogniu około 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania wlać mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony w mleku.Zimne placki smarujemy gorącym serem oraz na górze rozprowadzamy polewę czekoladową.Gotowe ciasto odstawić na noc żeby ciasto dobrze się kroiło.
Placek +masa serowa+placek+masa serowa+placek+ masa serowa+ placek+ polewa czekoladowa.

Polewa;
Gotowa polewę rozpuścić według przepisu i rozsmarować na górnej części ciasta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *