Składniki;
5 dużych jajek
1/2 cebuli
20 dag. liści szpinaku
12 krewetek z ogonkiem
2 łyżki śmietanki 30 proc.
ząbek czosnku
1łyżka oliwy
3 łyżki tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie;
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić mieszając na rozgrzanej oliwie. Ząbek czosnku obrać, rozgnieść. Szpinak opłukać, osączyć, osuszyć ściereczką, pokroić. Do cebuli na patelni dodać czosnek i szpinak, dusić kilka chwil mieszając, odstawić i ostudzić. W misce ubić jajka z dodatkiem śmietanki, szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodać szpinak z cebulą i czosnkiem, tarty parmezan. Foremki do muffinek natłuścić, napełnić przygotowaną masą jajeczną. Do każdej wcisnąć po 2 oczyszczone krewetki. Piec około 25 minut w temperaturze 200 C.