Składniki:
15 dag.mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dag. cukru
szczypta soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
1/2 torebki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml kefiru
5 i 1/2 dag.masła
Dodatki:
śmietana
powidła lub dżem
Wykonanie:
Do miseczki wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej miseczce zmieszać jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelać do miseczki z mąką. Wymieszać, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek (albo najlepiej do papilotek w formie na muffiny). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.. Foremki powoli wyjąc z piekarnika, a po kilku minutach muffinki przekładać z foremek na talerz, posypuję cukrem pudrem można podawać ze śmietaną i dżemem.