MUFINKI CYTRYNOWE ANI

Składniki:

 

15 dag.mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

6 dag. cukru

szczypta soli

1 łyżka startej skórki z cytryny

1/2 torebki cukru waniliowego

1 jajko

100 ml kefiru

5 i 1/2 dag.masła

Dodatki:

śmietana

powidła lub dżem

 

Wykonanie:

 

Do miseczki wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej miseczce zmieszać jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, przelać do miseczki z mąką. Wymieszać, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek (albo najlepiej do papilotek w formie na muffiny). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.. Foremki powoli wyjąc z piekarnika, a po kilku minutach muffinki przekładać z foremek na talerz, posypuję cukrem pudrem można podawać ze śmietaną i dżemem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *