Składniki:

3 szklanki mąki pszennej+ do podsypania przy wałkowaniu
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
20 dag. masła lub margaryny

Nadzienie;

powidła śliwkowe

Wykonanie;.

Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło lub margarynę oraz śmietanę. Całość posiekać nożem, następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować koło. Następnie podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie włożyć łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Następnie zawijać rogaliki od szerszej części do środka.Zawinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190.C. przez około 25-30 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *