MURZYNEK W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Składniki:

1i 1/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki brązowego cukru

6 dag. masła

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce mleka

Polewa:

18 dag. gorzkiej czekolady

1/2 szklanki śmietany 36%

tłuszcz i kakao do oprószenia blachy

Wykonanie:


Tortownicę o średnicy 23 cm (z kominem) posmarować tłuszczem i wysypać kakao. W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukry. W drugiej misce utrzeć mikserem masło na puch, następnie cały czas miksując dodawać maślankę, mleko, jajka, kawę gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami suche przesiane składniki. Ciasto przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180C.przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić .Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do rondelka, dodać śmietanę i podgrzewać cały czas mieszając do połączenia składników. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *