Składniki:
1i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
6 dag. masła
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce mleka
Polewa:
18 dag. gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietany 36%
tłuszcz i kakao do oprószenia blachy
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm (z kominem) posmarować tłuszczem i wysypać kakao. W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukry. W drugiej misce utrzeć mikserem masło na puch, następnie cały czas miksując dodawać maślankę, mleko, jajka, kawę gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami suche przesiane składniki. Ciasto przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180C.przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić .Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do rondelka, dodać śmietanę i podgrzewać cały czas mieszając do połączenia składników. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.